В єдності – сила

22 січня щороку українці відзначають День Соборності України, у день проголошення Акту Злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки. Офіційно в Україні свято встановлено Указом президента України «Про День Соборності України» від 21 січня 1999 року № 42/99.

Акт Злуки увінчав соборницькі прагнення українців обох части України – Наддніпрянщини та Наддністрянщини – щонайменше в середині XIX століття. Це була основоположна подія для українського державотворення.

24 серпня 1991 року позачергова сесія Верховної Ради УРСР ухвалила Акт проголошення Незалежності України. Його підтримали українці на Всеукраїнському референдумі 1 грудня 1991 року. Ця подія стала відправною точкою для відліку історії сучасної Української державності. Утім, історики цілком справедливо відзначають, що 24 серпня 1991 року насправді відбулося відновлення державної незалежності України.

22 січня 2021 р. у Кременчуцькому медичному фаховому коледжі імені В.І. Литвиненка для студентів І-го курсу відділення за спеціальністю «Лікувальна справа» викладачем історії С.В. Коротун було проведено виховний захід в онлайн форматі, а саме розміщення презентації з використанням вебсервісу Glassroom із відеосупроводом, присвячений дню Соборності України. Студенти ознайомились з основними історичними умовами прийняття Акту Злуки УНР і ЗУНР 22 січня 1919 року, позитивними та негативними сторонами, наслідками для подальшого державотворення нашої держави. Особлива увага була приділена формуванню почуття патріотизму та національної самосвідомості студентства.

Соборність передбачає не лише пам’ять про минуле, а й потребує згуртованої спільної праці та взаємодії України, коли ми, з різних регіонів, спілкуємося, разом працюємо, створюємо знакове і важливе.

Використано інформаційні матеріали Українського інституту національної пам’яті

Соборність України

Print Friendly, PDF & Email
0 0 голосів
Рейтинг статті
Subscribe
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі