Учені встановили, що стан здоров’я людини залежить від багатьох чинників. Але найбільший вплив на стан здоров’я людини справляє її спосіб життя, важливим компонентом якого є харчування.
В Україні проблема йододефіцитних захворювань (ЙДЗ) упродовж останніх років значно загострилася. У всіх обстежених на сьогодні регіонах країни встановлений дефіцит йоду в харчуванні.
07 листопада 2023 р. на базі навчальних кімнат Кременчуцької міської лікарні імені О.Т. Богаєвського відбулось планове засідання Університету «Вчись бути здоровим» з теми: «ЙДЗ: сучасний стан проблеми та невирішені питання корекції» за участю здобувачів освіти групи 4-Б (9 кл.) відділення за спеціалізацією «Лікувальна справа». Організатор: Інна Чечель, викладач терапії, куратор Університету.
Розглянули питання щодо потреб організму в йоді, наслідків від нестачі цього мікроелемента для здоров’я та профілактики йододефіциту. Акцентовано увагу слухачів на щоденному харчовому раціоні та рекомендовано вживати продукти для профілактики дефіциту йоду і селену, а саме:
білу рибу (минтай, тріску, хек);
морепродукти (мідії, кальмари, креветки);
морську капусту;
овочі (буряк, томати, спаржу, шпинат, редиску, баклажани);
фрукти (банани, апельсини, хурму, дині, лимони, ананаси);
яйця;
молоко;
яловичину;
волоські горіхи, зернові.
Харчуйтесь правильно та будьте здорові!